Вітаю на моєму блозі!

пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

Українська мова

 Тема. Тест компетентностей № 1

1. Прочитай текст

 "Князь Ярослав Мудрий"

       По смерті князя Володимира Великого почалася війна між його синами за княжий престол у Києві. Один із синів, Ярослав, став князем у Києві і задумав зібрати воєдино решту земель. Та на сході князював Мстислав. Був він дуже хоробрий і раз по раз ставав до бою з ворогамиУкраїни.

       Не диво, що коли Мстислав зійшовся з Ярославом, Мстиславове  військо розбило сили Ярослава, і Ярослав накивав п’ятами. Але Мстислав шанував старшого брата. Тому наздогнав його і сказав: «Агов, брате, ти старший! Вертайся, будь ласка, до Києва і князюй над усією правобічною  Україною, а я буду князем лівобіч Дніпра!» Ярослав згодився на це і відтоді брати жили в згоді.

      По смерті Мстислава став Ярослав єдиним князем усіх українських земель. Щоб забезпечити Україну від нападів ворогів, він побудував на межах держави багато твердинь. Над рікою Сяном звів він гóрод, укріпив його. Те місто від його імені назвали Ярославом. 

Відтак, остаточно розбивши ворогів, Ярослав побудував величаву церкву святої Софії, яка стоїть донині. Він дбав про лад і спокій у краї, а щоб усі суди справедливо судили, дав наказ списати всі права в одну книгуі назвав її «Руська Правда». З цієї книги видно, що наші предки цінували людську честь, не любили злодіїв та убійників. Були також доброго серця,бо не запровадили смертної кари, а найтяжчим було вигнання з рідного краю. Князь Ярослав будував церкви, а при них заводив школи, поширюючи освіту.   

 

     Своїми мудрими розпорядженнями Ярослав зміцнив українську державу так, що сусідні держави дбали про його приязнь і єдналися з його родом. Ярославові сини одружені були з чужоземними королівнами, а дочки з королями. Його син Всеволод оженився з грецькою царівною; дочка Єлисавета вийшла заміж за норвезького короля Гаральда, а княжна Анна – за французького короля Генрика II. 
     Перед смертю поділив Ярослав Україну на окремі землі, або на так звані «уділи», і до кожного призначив одного сина. Але наказав князям коритися владі найстаршого князя в Києві, а ним призначив сина Ізяслава. Своєму внукові князеві Ростиславу дав Галичину, і відтоді починається рід Ростиславовичів. З надією, що по нім буде Україна сильна і славна, помер Ярослав узимку 1054 року, маючи 75 років. Панував він 35 літ. Його поховали в церкві святої Софії. Поряд з Володимиром Великим Ярослав – один з найславніших українських князів. За своє князювання дістав Ярослав імення «Мудрого». 

2. Уважно читай завдання тесту, думай і вибирай правильні відповіді.

3. Деякі завдання тобі здаватимуться легкими, деякі – дещо складнішими. Спробуй виконати кожне завдання. Налаштуйся на позитивний результат. Ти впораєшся із завданнями, вір у себе!

 Зичу успіхів!

Немає коментарів:

Дописати коментар