Вітаю на моєму блозі!

четвер, 26 березня 2020 р.

Українська мова

Тема. Які приховані можливості криються в заголовках?
1. Прочитай назви текстів.
Як зробити своє мило.
Чому миття рук милом допомагає зберегти власне здоров’я?
Мильнянка лікарська – мило, яке створила природа
- Чи можно за назвою визначити тип тексту? 
- Текст, з якою назвою можна віднести до тексту-опису?
2. Прочитай текст. Чи справдилися твої передбачення?
 Мильнянка лікарська –  мило, яке створила природа
На луках, у долинах річок, на лісових галявинах росте рослина, яку в народі називають собачим милом або мильнянкою лікарською. Це багаторічна рослина з довгими повзучими кореневищами та тонкими корінцями. Ззовні кореневища червоно-бурі, на зломах – жовтувато-білі. Стебла прямостоячі сягають у висоту 40-70 см, прості, зверху гіллясті. Листки видовжені, овальні, з 3-5 жилками, гострі і по краях шорсткі на коротких черешках. Плоди у мильнянки – коробочки з багатьма насінинами ниркоподібної форми.

Цвіте рослина тривалий період – з червня включно по вересень. Пелюстки у більшості випадків білі, але бувають і рожеві. Квітки та корені приємно пахучі.
Мильнянка лікарська належить до родини гвоздичні. Назва рослини походить від латинського слова sapo – «мило», тому що коріння, настояні на воді, дають стійкий пінний розчин і в народі його використовують як мило.
 3. Які слова в тексті допомагають зрозуміти, що текст-опис?
4. Спиши 3 речення, познач прикметники.
5. Прочитай текст за посиланням та поданий на блозі.

Чому миття рук милом допомагає зберегти власне здоров’я?
Як зробити своє мило?

Виготовлення мила – захоплюючий і творчий процес. Ти можеш створити мило своєї власної марки, з запахом та кольором, які тобі до вподоби, і придумати для нього назву. Таке мило – чудовий подарунок для рідних людей.

Тобі знадобиться:
• 2 шматки дитячого мила по 90 г;
• 4–5 столових ложок базової олії (оливкової, мигдалевої, кокосової, кедрової, пальмової, виноградної кісточки, олії какао, шипшинової, обліпихи – яка знайдеться вдома);
• 100 мл окропу;
• 2 столові ложки гліцерину (можна придбати в аптеці).

Що треба робити:
•Натри мило на дрібній терці. Одягни захисні окуляри і марлеву маску, щоб частинки не потрапили в очі або дихальні шляхи.
• Налий у каструльку базову олію і гліцерин.
• Постав каструльку на водяну баню і нагрій олію. Поступово досипай мильну стружку і підливай окріп, постійно помішуючи. Можна скористатися і міксером, але на малих оборотах. Якщо залишаться грудки, розітри їх пестиком для приготування картопляного пюре. Маса має бути однорідною, схожою на пісочне тісто.
• Зніми масу з парової бані і додай складники, які будуть визначати колір і аромат мила: ефірні олії, сухі трави, глину, сіль, насіння. Ретельно перемішай.
• Формочки (можна взяти дитячі пластмасові для піску, а можна металеві для випічки) змажте оливковою олією і розкладіть в них мильну масу, добре втрамбовуючи її.
• Сформовані шматки мила після охолодження вийми з форми і поклади на папір. Нехай вони полежать за кімнатної температури 2–3 дні і трохи висохнуть.




- До яких типів  належать дані тексти?





Немає коментарів:

Дописати коментар